OʻZBEKLARNING “QOVCHIN” URUGʻIGA DOIR MULOHAZALAR (QASHQADARYO VOHASI) - Ergashev, Umar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Qashqadaryo, Surxondaryo, Buxoro, Samarqand viloyatlaridagi aholi maskanlaridan bir qanchasining nomi Qovchin, Yuqori Qovchin, Past Qovchin, Qovchinon koʻrinishida uchrashi ushbu atamaning bejiz paydo boʻlmagani, bir-biriga uzoq-yaqin boʻlgan bir necha viloyatda bunday nomda qishloqlarning borligi shunchaki tasodif yoki oʻz-oʻzidan boʻlmaganini, bir qarashda qandaydir notanish soʻzga oʻxshaydigan ushbu atamaning negizi surishtirsangiz qarshingizda tarixning biz bilgan va bilmagan qancha-qancha qorongʻu sahifalari oydinlasha boshlaydi. Maqolada ushbu masalalar boʻyicha koʻrib chiqilib, tahlil qilinib, ular toʻgʻrisida mulohazalar keltirilgan, shuningdek, ushbu masalalar boʻyicha ayrim istiqbolli maʼlumotlar muhokama qilingan.