KAPITAL AKTIVNI BAHOLASH MODELI (CAPM)NING NAZARIY VA METODOLOGIK ASOSLARINI RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI - Zokirjonov, Muhammadsodiq; Mirzayeva, Fotima (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada kapital aktivlarni baholash modeli (CAPM) tahlil qilinib, uning moliyaviy bozorlardagi oʻrni va investitsiya qarorlarini qabul qilish va strategiyalarini ishlab chiqishdagi ahamiyati ochib berildi. Modelning asosiy nazariy asoslari va yoʻnalishlari, uning komponentlari va matematik tenglamalari sharhi, uning moliyaviy bozorlardagi qoʻllanilishi hamda investitsiya jarayonlariga taʼsirini baholanishi muhokama qilindi. Shuningdek, olimlarning CAPM rivojiga qoʻshgan hissalari, xususan CAPM modeliga kiritgan cheklovchi shartlarini, uning real bozor sharoitlariga moslashtirish imkoniyatlarini va bu yoʻlda ishlab chiqilgan turli modifikatsiyalari va alternativ modellarini, ularning parametrlari toʻgʻrisidagi maʼlumotlarni atroflicha tahlil qilindi. Maqola yakunida CAPM modelini samarali qoʻllash boʻyicha taklif va tavsiyalar keltirildi.