UMUMIY OVQATLANISH JOYLARI NOMLARINING SEMANTIK-PRAGMATIK TAHLILI - Morozova, Anastasiya (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada restoran nomlash (neyming) muammosi semantika va pragmatika nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Restoran nomi kompaniya va mijoz oʻrtasidagi bogʻliqlikni shakllantiruvchi asosiy omillardan biri boʻlib, mahsulot yoki xizmatning bozordagi muvaffaqiyatiga bevosita taʼsir koʻrsatadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi – restoran nomlarining semantik va pragmatik jihatlarini oʻrganishdir. Restoran nomlash boʻyicha olingan turli misollar tahlil qilinib, nomlash va brend yaratishda qoʻllaniladigan asosiy usullar aniqlangan hamda ularning xususiyatlari tavsiflangan. Jamlangan empirik maʼlumotlar Y.S. Bernadskaya klassifikatsiyasi asosida nomlash texnikalariga ajratilgan boʻlib, muallif tomonidan ushbu tasnifga muayyan tuzatishlar ham kiritilgan. Xulosa qismida restoran nomini tanlash tamoyillari ochib berilib, qoʻllanilgan texnikalar boʻyicha miqdoriy tahlil oʻtkazilgan va asosiy natijalar chiqarilgan. Ideal nom tushunchasi mavjud emas, chunki nom tanlovi restoran hajmi, joylashuvi, maqsadli auditoriyasi va boshqa bir qator omillarga bogʻliq. Restoran nomini tanlash jarayonida uning mazmuniy bogʻliqligi (muassasaning yoʻnalishi), madaniy konteksti, brend tovushi hamda nomning leksik maʼnosi eʼtiborga olinishi lozim.