JISMONIY TARBIYA MASHGʻULOTLARI JARAYONIDA YUQORI SINF OʻQUVCHILARINING IRODAVIY SIFATLARINI SHAKLLANTIRISH - Turdimuratov, Dilmurad (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Jamiyatning zarur irodaviy sifatlarga ega shaxsni shakllantirishga yoʻnaltirilgan ilmiy asoslangan tizimni ishlab chiqishga boʻlgan qiziqishi iroda bilan bogʻliq nazariy va metodologik muammolarni chuqur oʻrganishni, eksperimental tadqiqotlar uchun metodik vositalarni hamda irodaviy sifatlarni diagnostika qilish usullarini ishlab chiqishni talab qiladi. Ammo hozirgi zamon psixologiyasi va taʼlim amaliyotida iroda masalasini oʻrganish darajasi jamiyat oldiga qoʻyilgan yuksak vazifalarga mos keladi deb boʻlmaydi. Ushbu maqolada umumiy oʻrta taʼlim maktablarining yuqori sinf oʻquvchilarida jismoniy tarbiya jarayonida irodaviy sifatlarni shakllantirish pedagogik shart-sharoitlari asoslanadi.