OʻZBEKISTON TARIXIDA KONCHILIK ISHI VA METALLURGIYA RIVOJLANISHI - Jumanazarovich, G‘ulomjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Toshlardan mehnat qurollari yasash murakkab, ko‘p mehnat va vaqt talab etilishi tufayli, odamlar qurollar uchun qulay bo‘lgan tosh turlarini topishga xarakat qilganlar. Konchilik ishlari qadimgi tosh asrida boshlangan. Paleolit davridan boshlab neolit davrigacha bu yerda tog‘lardan ohaktosh qazib chiqarilgan. Bu ishlarni Toshkent vohasidagi konchilik faoliyatining ibtidosi, hudud tabiiy boyliklarini o‘zlashtirishning ilk bosqichi deb hisoblash mumkin.