SHAXSIY MAʼLUMOTLARNI HIMOYA QILISHNING HUQUQIY MASALALARI BOʻYICHA TADQIQOT - Tzun, Vang (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Fuqarolarning shaxsiy maʼlumotlari, siyosat va iqtisodiyot kabi jamiyatning turli elementlari bilan chambarchas bogʻliq boʻlib, ijtimoiy rivojlanishga chuqur taʼsir koʻrsatadi va muhim ijtimoiy resurs hisoblanadi. Biroq, tarmoq texnologiyalarining rivojlanishi shaxsiy maʼlumotlarning oshkor boʻlishi holatlarining koʻpayishiga olib keldi, bu esa tezda hal etilishi zarur. Ushbu maqola shaxsiy maʼlumotlarni himoya qilishning huquqiy masalalariga eʼtibor qaratadi, shaxsiy maʼlumotlarning taʼrifini va uning shaxsiy maxfiylik va shaxsiy maʼlumotlar kabi tegishli tushunchalar bilan bogʻliqligini oʻrganadi. Xitoy, Yevropa Ittifoqi, Amerika Qoʻshma Shtatlari, Rossiya va boshqa mamlakatlardagi shaxsiy maʼlumotlarni himoya qilish huquqiy tizimlarini taqqosli tahlil qilish orqali maqola Oʻzbekistondagi tegishli qonunlar va amaliyotlarni alohida koʻrib chiqadi. Tadqiqot shuni koʻrsatadiki, mamlakatlar oʻrtasida shaxsiy maʼlumotlarni himoya qilishda farqlar mavjud boʻlsa-da, barchasi texnologik rivojlanishdan kelib chiqadigan yangi muammolar bilan yuzma-yuz kelmoqda. Oʻzbekistonda shaxsiy maʼlumotlarni himoya qilish huquqiy tizimini takomillashtirish, xalqaro hamkorlikni kuchaytirish va jamoatchilikning xabardorligini oshirish tavsiya etiladi, bu esa raqamli davrda shaxsiy maʼlumotlarni himoya qilish talablari bilan javob berish uchun zarur.