VORISLIK HUQUQIDA MEROS MAJBURIYATI - Kuchimova, Shaxlo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola vorislik huquqidagi vasiyat majburiyatlari masalalariga bagʻishlangan boʻlib, bu masalalar, shubhasiz, vorislik huquqi institutining zamonaviy rivojlanishi doirasida dolzarb hisoblanadi. Oʻz mulkiy huquqlari va ashyolari toʻgʻrisida qaror qabul qilish huquqi, ayniqsa, barcha nozik jihatlarni vasiyatnomada savodli aks ettirish urinish – bu fuqarolik huquq layoqatining muhim tarkibiy qismidir. Vasiyat erkinligi prinsipi – amaldagi milliy vorislik huquqining asosiy elementi sanaladi, chunki u “huquqiy zina”ning “shartnoma erkinligi”, “xususiy mulk huquqi”, “xususiy ishlarga oʻzboshimchalik bilan aralashishga yoʻl qoʻyilmasligi” kabi prinsiplari bilan bir pogʻonada turadi. Vasiyat majburiyati (legat) – bu vasiyat hujjatida koʻrsatilgan, merosxoʻrga begona fuqarolar – legatariylar manfaatlari yoʻlida yuklanadigan majburiyatlardir. Vasiyat majburiyati mulkiy xarakterdagi majburiyatlarning bajarilishini taʼminlaydi. Merosxoʻr, merosni qabul qilib, legatni bajarish doirasidagi majburiyatlarni toʻliq hajmda oʻz zimmasiga oladi.