ДОННИ ҚАЙТА ИШЛАШ КОРХОНАЛАРИДА МАҲСУЛОТ ИШЛАБ ЧИҚАРИШ ХАРАЖАТЛАРИ ҲИСОБИНИ ЮРИТИШ ВА ТАННАРХ КАЛКУЛЯЦИЯСИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ - Абдуллаев, Алтинбек (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ушбу тадқиқотда донни қайта ишлаш корхоналарида ун ва омихта ем маҳсулотларини ишлаб чиқариш харажатлари ҳисобини юритиш ва таннарх калкуляциясини бошқариш юзасидан дуч келадиган молиявий қийинчиликлар ўрганилади. Эмпирик тадқиқотнинг миқдорий ёндашуви асосида донни қайта ишлаш корхоналарида алоҳида ун ва омихта ем маҳсулотларини ишлаб чиқариш харажатларининг ҳисобини юритиш ва таннарх калкуляциясини молиявий бошқаришни муваффақиятсизликка олиб келадиган асосий омилларни аниқлаш, ишлаб чиқилган сценарийлар орқали ун ва омихта ем маҳсулотлари бирлиги бўйича ишлаб чиқариш харажатларининг ҳисобини юритиш ва таннарх калкуляциясини молиявий бошқарув қоидаларининг иқтисодий самарадорлигини баҳолаш, сунъий интеллект технологиялари асосида ун ва омихта ем маҳсулотлари бирлиги бўйича ишлаб чиқариш харажатларининг ҳисобини юритиш ва таннарх калкуляциясини бошқаришнинг молиявий стратегияси бўйича сценарийли прогноз кўрсаткичлари илмий асосланган оптимал қарорларни қабул қилишга қаратилади