TIJORAT BANKLARI TRANSFORMATSIYASI BORASIDA NAZARIY VA HUQUQIY ASOSLAR - Ziyadullayev, Zuxriddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
COVID-19 epidemiyasi natijasida raqamli iqtisodiyotning butun Jahon iqtisodiyotida keng tarqalishini tezlashtirdi, bu esa moliya sohasida “kontaktsiz” xizmatlarga talabning keskin oshib ketishiga olib keldi. Va buning natijasida tijorat banklari transformatsiyasiga talab ortdi. Ushbu maqolada tijorat banklarining transformatsiya jarayoni, uning nazariy negizlari va huquqiy jihatlari atroflicha oʻrganilgan. Avvalo, bank tizimining iqtisodiyotdagi oʻrni, tijorat banklarining vazifalari va ular faoliyatidagi zamonaviy oʻzgarishlar tahlil qilingan. Transformatsiya tushunchasi, uning turlari va bosqichlari, shuningdek, bank tizimida raqamli texnologiyalarni joriy etish orqali amalga oshirilayotgan islohotlar ilmiy asosda yoritilgan. Undan tashqari maqolada Oʻzbekistonda tijorat banklari transformatsiyasining huquqiy bazasi, xususan, “Banklar va bank faoliyati toʻgʻrisida”gi Qonun, Prezident farmonlari va Vazirlar Mahkamasi qarorlari asosida tahlil qilingan. Shu bilan birga, xalqaro amaliyotdagi yutuqlar va ularning milliy bank tizimiga tatbiq etish imkoniyatlari koʻrib chiqilgan. Ishning dolzarbligi shundaki, u bank sektoridagi zamonaviy islohotlarning nazariy-huquqiy asoslarini chuqur oʻrganish va ularni amaliyotda samarali tatbiq etishdagi masalalarga bagʻishlangan. Xulosalar va takliflar orqali bank tizimini yanada mustahkamlash boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.