MILLIY BIRLIK VA SIYOSIY HOKIMIYATGA DOIR JADIDLAR QARASHLARINING IJTIMOIY-FALSAFIY AHAMIYATI - Toʻxtasinov, Shukurjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Jadidchilik harakati XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Oʻrta Osiyo, xususan, Turkiston hududida ijtimoiy, maʼnaviy va siyosiy islohotlarning muhim harakatkor kuchi sifatida maydonga chiqdi. Jadidlar milliy birlik va siyosiy hokimiyat masalalariga oʻziga xos yondashuvlari bilan jamiyatning maʼrifiy va ijtimoiy-falsafiy rivojlanishiga katta hissa qoʻshdilar. Ularning qarashlari nafaqat oʻsha davrning ijtimoiy-siyosiy muammolariga javob berishga xizmat qilgan, balki hozirgi kunda ham milliy birlik va davlat boshqaruvi masalalarida dolzarb sanaladi. Ushbu maqola jadidlarning milliy birlik va siyosiy hokimiyatga oid qarashlarini ijtimoiy-falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilishga bagʻishlanadi.