ILMIY-FANTASTIK ADABIYOT: JANRNING SHAKLLANISHI, RIVOJLANISHI VA POETIK CHEGARALARI - Umarqulova , Munira (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Bu maqola ilmiy-fantastik adabiyot janrining shakllanishi, tarixiy rivojlanishi, nazariy asoslari va poetik xususiyatlarini tahlil qiladi. Tadqiqotda Darko Suvin va Frederik Jemisonning nazariy qarashlari asosida janrning “kognitiv izolyatsyalash” konsepsiyasi muhokama qilinadi. Maqola ilmiy fantastikaning madaniy ta’sirini, texnologik bashoratlar xususiyatlarini va global kontekstdagi o‘rnini ko‘rib chiqadi. Shuningdek, janrning noyob badiiy xususiyatlari va boshqa janrlar bilan munosabati ushbu maqolada o‘rganib chiqildi. Tadqiqot zamonaviy ilmiy fantastika tendensiyalari, janrning xilma-xil ovozlarga ega bo‘lishi va kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlarini aniqlaydi.