ZAMONAVIY LINGVISTIK MADANIYAT KONTEKSTIDA "SPORT DISKURSI" TUSHUNCHASINING NAMOYON BOʻLISHI - Xaydarova, Gavhar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqola zamonaviy lingvistik madaniyat doirasida sport diskursining koʻp qirraliligini tahlil qiladi. Tadqiqot sport tilining strukturaviy, funksional va pragmatik jihatlarini, leksik va diskurs turlarini hamda kommunikativ strategiyalarini oʻrganishga qaratilgan. Interdisipliner yondashuv asosida sportni inson irodasi, xarakteri va jismoniy salohiyatini rivojlantiruvchi vosita sifatida koʻrib chiqiladi. Maqola sport kommentariyasi va muloqot shakllarining institutlashgan diskursdagi oʻrnini ochib beradi. Natijalar milliy tilni boyitish, ijtimoiy qadriyatlarni aks ettirish va global tendensiyalarni yoritishda qoʻllaniladi. Ushbu tadqiqot natijalari akademik va amaliy sohalarda sport muloqotining yanada chuqur oʻrganilishi va qoʻllanilishiga xizmat qiladi. Shu bilan birga global kontekstda sport diskursining evolyutsiyasi va uning jamiyat hayotiga taʼsiri keng yoritilgan.