OLIY TAʼLIM MUASSASASIDA BOKS MURABBIYLARINI KASBGA YOʻNALTIRISH TIZIMINING XUSUSIYATLARI - Turdimuratov, Dilmurad (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada oliy taʼlim muassasalarida boks murabbiylarini kasbga yoʻnaltirish tizimining mazmuni, tuzilmasi va amaliyotdagi qoʻllanilish xususiyatlari keng yoritilgan. Muallif kasbga yoʻnaltirish tushunchasini pedagogik jarayonning muhim tarkibiy qismi sifatida koʻrib chiqadi va uning boks murabbiyi kasbiy faoliyatiga moslashtirilgan modelini ishlab chiqishga harakat qiladi. Tadqiqot davomida sport sohasi, xususan, boks boʻyicha mutaxassis tayyorlashda kasbga yoʻnaltirish tizimining psixologik, pedagogik, ijtimoiy va amaliy omillari chuqur tahlil etilgan. Shuningdek maqolada boks murabbiylarining kasbiy qiziqishlarini shakllantirish, kasbiy faoliyatga nisbatan ijobiy motivatsiyani rivojlantirish, murabbiylik faoliyatiga zarur kompetensiyalarni bosqichma-bosqich egallash jarayoni oʻrganilgan. Oliy taʼlim jarayonida nazariy bilimlar va amaliy koʻnikmalar uygʻunligini taʼminlash, oʻquv dasturlarining zamonaviy talablar asosida takomillashtirilishi, ilgʻor xorijiy tajribalarni oʻrganish va joriy etish zarurligi asoslab berilgan. Muallif tomonidan taqdim etilgan ilmiy xulosalar va amaliy tavsiyalar boks murabbiylarini tayyorlash tizimini takomillashtirish, ularni mehnat bozorida raqobatbardosh kadrlar sifatida shakllantirish, kasbiy oʻsishlarini taʼminlashga xizmat qiladi. Mazkur maqola sport pedagogikasi, kasbga yoʻnaltirish metodikasi hamda murabbiylik faoliyatining zamonaviy tamoyillarini chuqur oʻrganishga qaratilgan boʻlib, ushbu yoʻnalishda izlanish olib borayotgan tadqiqotchilar va amaliyotchilar uchun muhim ilmiy-uslubiy manba boʻlib xizmat qiladi.