TURKISTON VAQTLI MATBUOTI TARIXI: XIX ASR OXIRI - XX ASR BOSHLARI - Atamuratova, Dilafruz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Dastlab Markaziy Osiyoda bosmaxona va litografiyalar Toshkent, Xiva, Buxoro, Samarqand, Andijon kabi shaharlarda faoliyat olib bordi. Bosmaxona ishining yoʻlga qoʼyilishi matbuot sohasi uchun eshik ochib berdi . XIX asr oxiri XX asr boshlarida Turkistonda bir qator gazetalar nashri yoʻlga qoʻyilishi bosmaxona ishi tarixi bilan bir qatorda Oʼzbekiston matbuoti ishi tarixini ham boshlab berdi. Maqolada bu borada baʼzi fikr va mulohazalar bildirilgan.