IJTIMOIY MOBILLIK NAZARIYASIGA YONDASHUVLARNING TARIXIY TAHLILI - Karimova, Lola (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada ijtimoiy mobillik tushunchasiga turli ilmiy-nazariy yondashuvlarning tarixiy shakllanish jarayoni tahlil qilinadi. Ilk nazariy asoslar Pitirim Sorokinning ijtimoiy va madaniy mobillik toifalari orqali yoritiladi. Maqolada strukturalistik, konfliktologik va tanqidiy qarashlar — jumladan, Talkott Parsons, Kingsli Devis, Karl Marks, Per Burdyo kabi mutafakkirlarning fikrlari solishtirma tahlil etiladi. Shuningdek, zamonaviy empirik tadqiqotlar (masalan, Djon Goldtorp ishlari) asosida ijtimoiy mobillikning murakkab va koʻp omilli xarakteri ochib beriladi. Muallif ijtimoiy mobillik faqat shaxsiy harakat emas, balki tuzilmaviy imkoniyat va siyosiy-iqtisodiy siyosatlarga bogʻliq ekanini taʼkidlaydi. Maqola sotsiologiya, ijtimoiy siyosat va taʼlim sohalarida tadqiqot olib borayotgan mutaxassislar uchun nazariy asos boʻlib xizmat qiladi.