KORXONALARDA UN MAHSULOTLARI ISHLAB CHIQARISH LOYIHASI BOSH BYUDJETINING METODOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH - Abdullaev, Altinbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu tadqiqotda donni qayta ishlash korxonalarida un mahsulotlarini ishlab chiqarish loyihasining bosh byudjeti (smetasi)ni boshqarish yuzasidan duch keladigan moliyaviy qiyinchiliklar oʻrganiladi. Tadqiqotda sunʼiy intellekt texnologiyalari asosida un mahsulotlarini ishlab chiqarish loyihasining bosh byudjeti (smetasi)ni tuzishga doir algoritmlar va modellar hamda ushbu loyihaning bosh byudjeti (smetasi)ni baholash mexanizmi ishlab chiqiladi. Empirik tadqiqotning miqdoriy yondashuvi asosida donni qayta ishlash korxonalarida loyihaning bosh byudjetini samarali boshqarish, xarajatlarni alohida mahsulot turlari oʻrtasida taqsimlash, daromadlarni oshirish boʻyicha boshqaruv qarorlarini qabul qilish va amalga oshirish, xarajatlarni kamaytirishning ichki zaxiralarni izlab topish, korxonalarning bankrotlik jarayonlaridan qochish imkoniyatni yaratish, sunʼiy intellekt texnologiyalari asosida un mahsulotlarini ishlab chiqarish strategiyasining uzoq muddatga moʻljallangan oʻrta va uzoq muddatli prognoz koʻrsatkichlari boʻyicha ilmiy asoslangan optimal qarorlarni qabul qilish, sifatli mahsulot ishlab chiqarish surʼatining maqbul variantlari yaratiladi.