TAHDID NUTQIY AKTLARI: LINGVOPRAGMATIK TAHLIL VA MENASIV KOMMUNIKATSIYA XUSUSIYATLARI - O‘rinova , Shoxsanamxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada tahdid nutqiy aktlari — yaʼni, menasiv (xavf soluvchi) kommunikatsiya aktlari lingvopragmatik nuqtai nazardan oʼrganiladi. Tadqiqotda J. Searle va J. L. Austin tomonidan ishlab chiqilgan nutqiy aktlar nazariyasiga tayanilib, tahdid aktlarining illokutiv va perlokutiv xususiyatlari, ularning gapiruvchining niyatini ifodalashdagi oʼrni, tinglovchida hosil qiladigan psixologik taʼsiri hamda ijtimoiy kontekstdagi funksiyalari chuqur tahlil etiladi. Tahdid aktlari muloqotda odatda kuch munosabati, manipulyatsiya, ogohlantirish yoki bosim orqali ifodalanib, muloqot ishtirokchilarining xatti-harakatlariga taʼsir qilish vositasi sifatida namoyon boʼladi.