MARKAZIY OSIYO MINTAQASI DAVLATLARI HAMKORLIGINI XALQARO-HUQUQIY TARTIBGA SOLISH - Tursunov, Oybek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada Markaziy Osiyo davlatlari oʻrtasida chegara oʻtuvchi suv resurslarini boshqarish sohasidagi xalqaro huquqiy asoslar va institutsional mexanizmlar tahlil qilinadi. Aralni qutqarish xalqaro jamgʻarmasi (IFAS), Davlatlararo suv xoʻjaligi muvofiqlashtiruvchi komissiyasi (ICWC) va boshqa mintaqaviy tuzilmalar faoliyati koʻrib chiqiladi. Yuqori va quyi oqim davlatlari oʻrtasidagi manfaatlar toʻqnashuvi yoritilib, IFAS strukturasi islohotini amalga oshirish va xalqaro huquqiy vositalarda ishtirok etishni kuchaytirish orqali murosali yechimlar taklif etiladi. Barqaror rivojlanish va xavfsizlik kontekstida suv boʻyicha hamkorlikka oʻtish zarurligi taʼkidlanadi.