TRANSPORT TIZIMINING RAQOBATBARDOSHLIGINI BAHOLASH KOʻRSATKICHLARI TIZIMI - Aymatov, Sirojiddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada transport tizimining raqobatbardoshligini baholash uchun koʻrsatkichlar tizimi va ularning amaliy qoʻllanilishi koʻrib chiqilgan. Tadqiqotda transport korxonalari soni, ishchilar soni, samaradorlik, yuk va yoʻlovchi tashish hajmi kabi koʻrsatkichlar asosida hududlar transport tizimining raqobatbardoshligi baholanadi. Surxondaryo viloyati va uning tumanlari misolida koʻrsatkichlarning hisoblanishi va taqqoslanishi tadqiq etilgan. Maqolada, shuningdek, etalon hududga nisbatan nisbiy koʻrsatkichlar va ekspert baholash usullari orqali transport tizimining samaradorligi va raqobatbardoshligini aniqlash uslubiyoti taklif etilgan. Tadqiqot natijalari transport infratuzilmasini rivojlantirish va ijtimoiy-iqtisodiy samaradorlikni oshirishga qaratilgan.