YUNON MANTIQ ILMINING ARAB TILIGA TARJIMA QILINISHI VA ISLOM FALSAFASIGA KIRIB KELISHI - Ergashev, Ozodbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada yunon mantiq ilmining arab tiliga tarjima qilinish jarayoni va uning islom falsafasiga kirib kelishi tahlil etiladi. Avvalo, antik davr yunon mantiqchilarining, xususan Aristotelning asarlari qanday tarixiy va madaniy muhitda arab tiliga tarjima qilingani yoritiladi. Shuningdek, tarjima faoliyatida muhim rol oʻynagan olimlarning hissasi, Bagʻdoddagi Baytul Hikma markazi faoliyati koʻrib chiqiladi. Maqolada ushbu tarjimalarning al-Kindiy, al-Forobiy, Ibn Sino kabi musulmon faylasuflar tafakkuriga taʼsiri hamda mantiq ilmining islom falsafasi tizimida qanday oʻrin egallagani tahliliy tarzda yoritiladi.