MIRZO ABDULQODIR BEDILNING ASOSIY FALSAFIY GʻOYALARI - Sattorova, Shalola (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada forsiy zabon mutafakkir, shoir va soʻfiylik anʼanalarining yirik vakili boʻlgan Mirzo Abdulqodir Bedil (1644–1720) falsafasining asosiy gʻoyalari tahlil qilinadi. Asarda vahdat ul-vujud (borliqning birligi), mazhar (dunyo — aks), moddiy olamning xayoliyligi gʻoyalari hamda haqiqatga oʻzlikni anglash orqali yetish yoʻli kabi masalalar muhokama qilinadi. Metafizik sheʼriyat — haqiqatni anglash va ruhiy oʻzlikni kashf qilish vositasi sifatida koʻriladi. Bedil — aql va maʼnaviy tajribani uygʻunlashtirishga intilgan falsafiy mutasavvif sifatida tasvirlanadi. Shuningdek, insonning mikrokosm sifatidagi oʻrni, unda butun borliqning aks etishi masalasi ochib beriladi. Maqolada Bedil falsafasining Ibn Arabiy, Rumiy, Navoiy va hind metafizikasi bilan aloqalari ham yoritiladi.