INSON VA SANʼATNING ARTUR SHOPENGAUER TAʼLIMOTIDA ESTETIK TAFAKKUR PRIZMASIDA TAHLILI - Sadullayev, Sardor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Estetik sohaga оʼtish doimo sof lazzat mavzulari bilan bogʻlanadi. Chunki barcha narsalarning gʻoyalari estetik baholash predmetiga aylanadi. Bunga aynan mos keladigan qadriyatlar sanʼat asarlari hisoblanadi, u estetik mushohadani taqozo qiladi. Sanʼat asarlari daholar tomonidan yaratiladi, ularda aqliy salohiyat tоʼla. Shuning uchun ham ular narsalar dunyosidan, gʻoyalar dunyosiga bemalol оʼta oladilar. Mushohada natijalarini boshqalar qabul qila oladigan shaklga sola oladilar. Sanʼat asarlari u yoki bu gʻoyalarni ifodalagani uchun, gʻoyalar dunyosi iyerarxik-pogʻonaviy tuzilmaga ega bоʼladi. Artur Shopengauerning mulohazasiga kоʼra, turli sanʼat asarlarini оʼzaro solishtirish mumkin bоʼladi.