MIKROOLAMDA BIRINCHI QADAMLAR: CHAQALOQLARDA DIZBIOZ VA ALLERGIYA HAQIDA FALSAFIY TAFAKKURLAR - Ахмедова, Дилбар; Шавкатова, Ширин (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Yangi tugʻilgan chaqaloqlarning ichak mikrobiyotasi boʻyicha katta yutuqlarga qaramay, bu masalaning falsafiy jihatlari hali yetarlicha oʻrganilmagan. Maqolada chaqaloqlarda ichak dizbiozi va allergik reaktsiyalar rivojlanishi oʻrtasidagi bogʻliqlik garmoniya, muvozanat va oʻzaro taʼsir kabi falsafiy tushunchalar nuqtai nazaridan koʻrib chiqiladi. Mikrobiyotaning murakkab tizimning bir qismi sifatidagi roli, bu erda muvozanatning buzilishi patologik holatlarga olib kelishi tahlil qilinadi. Dizbiozni oldini olish va tuzatish strategiyalarini ishlab chiqishda tibbiy va falsafiy yondashuvlarni integratsiya qilish zarurligi taʼkidlanadi. Chaqaloqlarda dizbiozning oldini olish va uni tuzatish usullari pediatriyaning asosiy vazifalaridan biridir. Aynan shu sababli, biz ushbu ishda ichak mikroflorasining buzilishi va uning allergik reaktsiyalar bilan bogʻliqligini oʻrgandik.