LEKSIKOGRAFIYADA DARAJALANISH QONUNIYATINING ILMIY-AMALIY AHAMIYATI - Eshboyev, Qahramon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada leksikografiya sohasida darajalash qonuniyatining nazariy va amaliy jihatlari tahlil etilgan. Soʻz va soʻz birikmalari lugʻatlarda qanday darajalar asosida tavsiflanishi, ularning maʼno doirasi, uslubiy boʻyalishi va kommunikativ qiymatini aniqlashda darajalash tamoyili muhim metodologik asos sifatida koʻrib chiqilgan. Maqolada darajalanish qonuniyatlarini aniqlash va ularni lugʻat tuzish jarayoniga tatbiq qilish orqali lugʻatning foydalanuvchi uchun tushunarli va samarali boʻlishi taʼminlanishi qayd qilingan. Ushbu tahlil natijalari leksikografiyani yanada takomillashtirish va lugʻatchilikda yangicha yondashuvlarni shakllantirishda muhim ilmiy asos boʻlib xizmat qiladi.