BOGʻLOVCHILAR VA TINISH BELGILARINING PRAGMATIK KUCHI: OʻZBEK VA INGLIZ TILLARI MISOLIDA - Berdiqulova, Shaxnoza; Ruzmatova, Gulnara (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada oʻzbek va ingliz tillarida bogʻlovchilar va tinish belgilarining pragmatik funksiyalari oʻrganiladi. Bogʻlovchilar grammatik struktura yaratishdan tashqari, nutqda soʻzlovchining niyati, munosabati va hissiyotini ifodalashda muhim rol oʻynaydi. Ular lokutsion, illokutsion va perlokutsion darajalarda maʼno hosil qilishga xizmat qiladi. Tinish belgilar esa, ayniqsa ingliz tilida, bu jarayonda mustaqil ishtirokchi boʻlib, vizual va emotsional ishoralarni yetkazadi. Tillararo qiyosiy tahlil ushbu unsurlar orqali muloqotning chuqur qatlamlarini yoritishga xizmat qiladi.