IBN XALDUN IQLIMLAR NAZARIYASINING IJTIMOIY-FALSAFIY TAHLILI - Qayumova, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada Ibn Xaldunning “iqlimlar nazariyasi” ijtimoiy va geosiyosiy yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Maqolada iqlimning inson tabiati, jamiyat taraqqiyoti, mehnatga layoqatlilik va ijtimoiy xarakter shakllanishiga taʼsirini ochib beriladi. Iqlimlar farqlari asosida insonlarning ruhiy-emotsional holati va maʼnaviy-axloqiy darajasi oʻrganiladi. Ibn Xaldun nazariyalari Monteskye qarashlari bilan solishtirilib, tabiiy muhitning jamiyat madaniyati va taraqqiyotiga bevosita emas, balki bilvosita taʼsiri asoslab beriladi.