INSON HUQUQLARIDAN CHEKINISHNI XALQARO STANDARTLARDA TARTIBGA SOLINISHI - Maxamatov, Maxmud (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqola inson huquqlarini cheklashning asosiy standartlarini tahlil qilishga bagʻishlangan. Mazkur standartlarda istisnolar, huquqlarni suiisteʼmol qilishdan himoyalash, umumiy yoki maxsus xususiyatga ega cheklov bandlari hamda favqulodda holatlarda huquqlarni cheklash bandlari oʻz aksini topgan. Muallif shunday gʻoyani ilgari suradiki, inson huquqlarini istisno tariqasida cheklash imkoniyatini tan olish, inson huquqlaridan toʻliq va samarali foydalanish tamoyilini bekor qilmaydi, aksincha uni aniqlashtiradi. Chekinish bandlari inson huquqlarini buzish uchun emas, balki davlatning inson huquqlariga rioya etishini taʼminlash uchun xizmat qilishi mumkin.