OLIY OʼQUV YURTIDA JISMONIY TARBIYANING TASHKILIY SHAKLLARI - Menglikulov, Xayrulla (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada oliy taʼlim muassasasida jismoniy tarbiyani tashkil etish masalalari, shuningdek, 2 va 3-kurs talabalari tomonidan ustuvor deb hisoblangan shakllar tahlil qilingan. Denov tadbirkorlik va pedagogika institutida olib borilgan tadqiqot davomida talabalarning jismoniy tarbiya mashgʻulotlariga boʻlgan munosabati, ular uchun eng maqbul va qiziqarli sport turlari aniqlangan. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatdiki, respondentlarning yarmidan koʻpi jismoniy tarbiyani sport klubi tizimi orqali tashkil etishni maqsadga muvofiq deb hisoblaydi, bu esa talabalarga mashgʻulotlarda erkin ishtirok etish imkonini beradi. Bundan tashqari, talabalar orasida eng ommabop sport turlari sifatida voleybol, basketbol, yengil atletika, futbol va gimnastika turlari tanlangan. Jismoniy tarbiya tizimini takomillashtirishga qaratilgan bunday tahlillar universitet talabalari uchun eng samarali va qiziqarli mashgʻulot shakllarini joriy etishga yordam beradi.