JINOYAT ISHLARI BOʻYICHA SUDLOVGA TEGISHLILIKNI ANIQ BELGILASHNING HUQUQIY VA AMALIY AHAMIYATI - Alishayev, Sobir (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada jinoyat ishlari boʻyicha sudlovga tegishlilik tushunchasi, uning huquqiy mohiyati va amaliyotdagi ahamiyati atroflicha tahlil qilinadi. Sudlovga tegishlilikni predmetlilik, hududiylik, subyektga nisbatan, alternativlik va istisnolik asoslariga koʻra aniq belgilashning huquqiy zaruriyati asoslab berilgan. Shuningdek, Germaniya, Fransiya, AQSh, Rossiya va Yaponiya davlatlarining huquqiy tajribalari qiyosiy tahlil qilingan. Maqolada sudlovga tegishlilik normasini Oʻzbekiston Respublikasining Jinoyat-protsessual kodeksiga alohida huquqiy institut sifatida kiritish taklifi ilgari surilgan. Bu orqali sud qarorlarining qonuniyligi, asosliligi va adolatliligini taʼminlash, fuqarolarning huquqiy kafolatlarini mustahkamlash imkoni yaratilishi taʼkidlangan.