ROSSIYA IMPERIYASI VA SOVET DAVRIDA O‘RTA OSIYO YAHUDIYLARI: BUXORO YAHUDIYLARINING HUQUQIY, IJTIMOIY VA MADANIY HAYOTI - Ahmadjonov, Ahrorbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada O‘rta Osiyoda yahudiy jamoasining tarixiy mavjudligi va rivojlanishi, xususan, Buxoro yahudiylari misolida tahlil qilinadi. Unda ularning diniy, ijtimoiy va madaniy hayoti islomgacha bo‘lgan davrdan boshlab Rossiya imperiyasi va Sovet davrigacha ko‘rib chiqiladi. Ayniqsa, ular huquqiy maqomining o‘zgarishi, podsho davrida joriy etilgan cheklovlar hamda Sovet davrida diniy hayotning bostirilishi masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Shuningdek, maqolada Buxoro yahudiylarining o‘z an’analarini asrab-avaylashdagi barqarorligi va bugungi kunda ularning moddiy va nomoddiy madaniy merosini saqlab qolish zarurati ta’kidlanadi.