AMIR TEMUR DAVRIDA TERMIZ VA CHAGʻONIYON QANDAY OʻRIN TUTGAN? - Xurramov, Xamid (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Amir Temur tarixdan maʼlumki,buyuk sarkarda,adolatli rahbar,dunyoga mashhur din peshvosi.Hayoti davrida koʻplab qiyinchiliklarga qaramasdan,yurtni obod va soʻlim markazga aylantirib,savdo-sotiq ishlarini yoʻlga qoʻyib,tanga pul munosabatlarini tartibga solgan.Termizda zarbxona qurilganligi,Amudaryodan kechuv joyi boʻlganligi bois,Klavixo asarida bojxona posti boʻlganligi aytib oʻtiladi. Shu oʻrinda Sharafiddin Ali Yazdiy “Zafarnoma”asarida Termiz va Chagʻoniyonning naqadar muhim ekanligi aytib oʻtiladi.Shuningdek,Termizda Sohibqiron Amir Temur pirilaridan boʻlmish Sayyid Baraka bilan uchrashib,saltanat ramzlari boʻlgan katta nogʻora va bayroqni qabul qilib olganligi haqida bir nechta adabiyotlarda qayd etilgan.