SELEB-SOʻZLAR: OMMAVIY AXBOROT VOSITALARIDA PAYDO BOʻLAYOTGAN OKKAZIONALIZMLAR - Petrosyants, Ernst (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola okkazionalizmlarni — mashhurlarni koʻrsatadigan shaxsiy ismlar va ularning harakatlariga asoslangan, individual-uslubiy neologizmlarni tahlil qiladi. Okkazionalizmlar ifodaviylik, baholash yoki satira maqsadida yaratiladigan, kontekstga bogʻliq leksik birliklar sifatida taʼriflanadi; ular koʻpincha afiksatsiya, blending (soʻzlarni birlashtirish), klipping va soʻz birikma qilish mexanizmlari orqali hosil boʻladi. Tahlil OAVning til evolyutsiyasiga taʼsirini koʻrsatadi: okkazionalizmlar madaniy fenomеnlarni aks ettiradi va mashhurlarni lingvokreativ agentlar sifatidagi rolini taʼkidlaydi.