NIZOLARNI HAL QILISHNING MUQOBIL USULI SIFATIDA MEDIATSIYA INSTITUTINING ROLI - Qayumberdiyeva, Dildora (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada nizolarni hal qilishning muqobil usullari, xususan mediatsiya institutining huquqiy mohiyati va amaliy qoʻllanishi yoritilgan. Unda mediatsiyaning afzalliklari – maxfiylik, moslashuvchanlik, taraflarning nazorat imkoniyati va xarajatlarni minimallashtirish tahlil qilingan. Shuningdek, muzokara, murosaga keltirish, neytral baholash va arbitraj kabi boshqa muqobil usullar bilan qiyosiy tahlil olib borilgan. Oʻzbekiston Respublikasida mediatsiya institutining rivojlanishi, qonunchilikdagi asosiy normalar hamda mediator va taraflarning huquq va majburiyatlari alohida koʻrib chiqilgan.