JINOYATLARNI OLDINI OLISHDA QOʻSHIMCHA JAZOLARNING PREVENTIV XUSUSIYATLARI - Ametova, Nurjamal (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada qoʻshimcha jazolarning jinoyatlarni oldini olishdagi preventiv (oldini oluvchi) xususiyatlari tahlil qilinadi. Asosiy eʼtibor maxsus va umumiy prevensiya tamoyillariga qaratilib, qoʻshimcha jazolarning jinoyatchilikka qarshi kurashdagi oʻrni yoritilgan. Xususan, muayyan huquqdan, lavozimdan yoki faoliyatdan mahrum etish, jarima, unvon va davlat mukofotlaridan mahrum qilish kabi jazolarning shaxsga individual va jamiyatga umumiy ogohlantiruvchi taʼsiri koʻrib chiqilgan. Maqolada qoʻshimcha jazolarning nafaqat jazolovchi, balki tarbiyaviy va oldini oluvchi vazifani bajarishi hamda ularning samarali qoʻllanilishi orqali jinoyatchilikka qarshi kurashda yuqori natijaga erishish mumkinligi asoslab berilgan.