TAʼLIM MADANIYATI VA UNING FALSAFIY FUNDAMENTLARI: KONSEPTUAL YONDASHUVLAR, GNOSEOLOGIK ILDIZLAR VA AKSIOLOGIK TAHLIL - Taniqulov, Jonibek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola taʼlim madaniyati tushunchasini konseptual paradigmalar asosida falsafiy talqin qiladi. Unda taʼlim madaniyatining gnoseologik ildizlari, shaxs va jamiyat oʻrtasidagi ijtimoiy-madaniy aloqalar tahlil qilinadi. Mualliflar pedagogik fikr tarixida shakllangan yondashuvlarni falsafiy kontekstda oʻrganib, zamonaviy taʼlim tizimida madaniy yondashuvning oʻrni va ahamiyatini koʻrsatadilar. Shuningdek, taʼlim madaniyatiga oid mavjud nazariy qarashlar aksiologik va tanqidiy tahlil qilinib, ularni takomillashtirish boʻyicha falsafiy tavsiyalar beriladi. Maqola insonparvarlik, barqaror rivojlanish va madaniy qadriyatlarga asoslangan taʼlim modeli konsepsiyasini ilgari suradi.