CHINGIZ AYTMATOVNING "QIZIL RO‘MOLLI TERAGIM" QISSASIDA AYOL BAXTI - MUHABBAT VA HIMOYANI QABUL QILISHDA TALQINI - Yo‘ldashaliyeva, Madina (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola Chingiz Aytmatovning "Qizil ro‘molli teragim" qissasini ayol baxti tushunchasining muhabbat va himoyani qabul qilish orqali ifodalanishi nuqtai nazaridan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Muallif bosh qahramon Asel oldida turgan dilemmani, ya'ni shartsiz, ammo buzg‘unchi ehtirosli muhabbat va ishonchli, bunyodkor g‘amxo‘r tuyg‘u o‘rtasidagi tanlovni ko‘rib chiqadi. Ilyas va Boytemir obrazlarining tahlili erkaklik mohiyatining ikki xil turini ochib beradi: halokatli, ammo ehtirosli o‘zlikni sevish va xotirjam, mas'uliyatli g‘amxo‘r muhabbat. Maqolada tasdiqlanishicha, Aytmatov chinakam muhabbat qadrini inkor etmagan holda, ayol uchun baxtning o‘zi sevishda emas, balki chinakam sevilish, himoyalangan va qadrli bo‘lishda ekanligi haqidagi xulosaga keladi.