ZAMONAVIY LINGVODIDAKTIK YONDASHUVLAR ASOSIDA TARJIMA DARSLARINING SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Mattiyeva, Feruza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Sinxron tarjima jarayonida makro darajadagi yondashuvlar, tarjimonning umumiy vazifalari va butun tarjima tizimining samaradorligini aniqlaydi. Sinxron tarjimaning makro darajasida asosiy eʼtibor talabning global talablari va madaniyatlararo aloqalarning muvaffaqiyatli oʻrnatilishiga qaratiladi. Mikro darajadagi sinxron tarjima jarayonida tarjimonlar har bir soʻz yoki iborani tezda va toʻgʻri tarjima qilishga qaratilgan amaliy mashgʻulotlar oʻtkazadilar. Sinxron tarjima — bu jarayonning tezlikka, aniq va muvaffaqiyatli oʻtkazilishiga eʼtibor qaratiladi, bu jarayon global, texnologik va individual darajada amalga oshiriladi. Ketma-ket tarjima – bu jarayonning aniq va izchil boʻlishiga, nutqni yodlash va qismlarga ajratish orqali amalga oshiriladigan tarjimaga qaratilgan boʻlib, individual va oʻrta miqyosdagi muloqotlarda qoʻllaniladi.