AXBOROT IMPERIALIZMI TAHDIDLARI - Primov, Baxriddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada axborot imperializmi hozirgi globallashuv jarayonida yangi tahdid sifatida namoyon boʻlmoqda, u milliy davlatlarning siyosiy, iqtisodiy va madaniy mustaqilligiga ham jiddiy soya solmoqda. Qudratli davlatlar yaratilgan axborot resurslari va texnologiyalariga imkoniyatlaridan foydalanib maʼlumotlar oqimini nazorat qilish orqali jamiyat ongini boshqarishga, egalik qilishga intilmoqda hamda qaysidir maʼnoda uddasidan ham chiqishmoqda. Bu holat milliy va dunyo tan olgan demokratik qadriyatlarning zaiflashuvi, avtoritar mafkuraviy taʼsirning kuchayishi hamda axborot assimetriyasining ortishiga olib kelmoqda. Shu bilan birga, kiberxavfsizlikka oid muammolar, milliy axborot makonini muhofaza qilish, axborot xavfsizligi siyosatini rivojlantirish va aholi axborot savodxonligini oshirish orqali axborot imperializmi tahdidlarini kamaytirish bugungi kunimizning dolzarb omili deb hisoblaymiz.