PORTRET TASVIRLARIDA PARALINGVISTIK VOSITALARNING VERBALLASHUVINI INGLIZ VA RUS BADIHIY MATNLARIDA LINGVOKULTUROLOGIK TAHLILI - Masharipova, Valentina (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada paralingvistik vositalarning — imo-ishoralar, mimika, holatlar va intonatsiya kabi noverbal elementlarning — ingliz va rus adabiyotidagi qahramonlar portret tasvirlarida verballashuvi (so‘z orqali ifodalanishi)ning lingvokulturologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Jon Golsvorsiyning “Ega” (1906) va Fyodor Abramovning “Birodarlar va opa-singillar” (1958) romanlari asosida o‘tkazilgan tahlil shuni ko‘rsatadiki, bu vositalar madaniy qadriyatlarni aks ettiradi: ingliz matnlarida individualizm va o‘zini tiyish holatlari, rus matnlarida esa jamoaviylik va hissiy chuqurlik ustuvorlik qiladi. Tadqiqot paralingvistikaning badiiy ifodalilikni kuchaytirish hamda madaniyatlararo tushunishni rivojlantirishdagi rolini yoritadi.