ISLOM BANKLARI FAOLIYATIDA “FATVO SHOPPING” AMALIYOTI VA UNING OLDINI OLISH BO‘YICHA HUQUQIY MEXANIZMLAR - Sobitxonov, Joxongir (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada islom banklari faoliyatida koʻzatilayotgan «fatvo shopping» (fatwa shopping) amaliyotining mohiyati, iqtisodiy va huquqiy oqibatlari hamda uning oldini olish mexanizmlari tahlil etilgan. Ilmiy ishda Xalqaro tashkilotlar taviyalari hamda Malayziya, Pokiston, Bahrayn, Indoneziya, Buyuk Britaniya va MDH davlatlari tajribasi qiyosiy tarzda oʻrganilgan. Shuningdek, islom huquqi boʻyicha olimlar – Abdus Sattor Abu Gʻudda, Muhammad Taqiy Usmoniy, Nizom Yaqubiy va Ali Qoradogʻiy fikrlari tahlil qilingan. Tahlil natijalariga koʻra muammoni oldini olish yuzasidan markazlashgan shariat kengashi, shariat auditi va “fit-and-proper” mezonlari kabi huquqiy vositalarni jriy qilish tavsiya etiladi.