JIZZAX CHOʼLLARINING OʼZLASHTIRILISHI VA MIRZACHOʼL VA DOʼSTLIK TUMANLARINING TASHKIL TOPISHI TARIXIDAN - Umarqulova, Gulchiroy (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Jizzax choʼllarining oʼzlashtirilish jarayoni tarixiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. XX asrning oʻrtalaridan boshlab Mirzachoʻlning janubiy qismi — Jizzax choʻllarida olib borilgan meliorativ va irrigatsion ishlar, qishloq xoʻjaligi uchun yangi yerlarni oʻzlashtirish siyosati, hududning ijtimoiy-iqtisodiy oʻzgarishlari hamda ekologik oqibatlar ilmiy jihatdan yoritilgan. Tadqiqot sovet davri agrar siyosati, mustaqillikdan keyingi islohotlar va zamonaviy barqaror rivojlanish jarayonlari misolida tahlil etiladi.