XIX ASR IKKINCHI YARMI – XX ASR BOSHLARIDA TURKISTONDA DORISHUNOSLIK ANʼANALARI TARIXIDAN - Shirinova, Nargiza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Turkistonda XIX asr ikkinchi yarmi – XX asr boshlarida amalda boʻlgan xalq tabobatining asosiy boʻgʻini hisoblangan dorishunoslik sohasining holatiga oid maʼlumotlar keltiriladi. Dori tayyorlashda foydalanilgan tabiiy mahsulotlar xususan, shifobaxsh giyohlar, mineral maʼdanlar, turli xil hayvon aʼzolarining yetishtirish va olib kelish manzillariga oid masalalar tadqiq etilgan. Kasalliklarni davolashda qoʻllanilgan dorilarning tarkibi, ularni tayyorlash usul va vositalariga oid maʼlumotlar tarixiy faktlar orqali ochib berilgan.