AXLOQ VA FOYDA OʻRTASIDAGI DIALEKTIKA: IQTISODIY RATSIONALIZMGA AKSIOLOGIK YONDASHUV - Ismoilov, Maxamadixon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada iqtisodiy ratsionalizmning aksiologik talqini — foyda va axloq oʻrtasidagi dialektik munosabat falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Insonning manfaatga yoʻnaltirilgan ratsional xatti-harakatlari koʻpincha axloqiy meʼyorlar bilan toʻqnashadi. Foyda tushunchasi iqtisodiy natija bilan birga inson qadriyatlari, ijtimoiy masʼuliyat va axloqiy ong bilan uygʻun holda koʻrib chiqiladi. Tadqiqot aksiologiya, normativ iqtisodiyot va etik ratsionalizm asosida olib boriladi.