MAʼNAVIY-AXLOQIY TANLOV TUSHUNCHASI VA UNING FALSAFIY MOHIYATI - Ibrogimova, Gulbaxor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada maʼnaviy-axloqiy tanlov tushunchasi va uning inson hayotidagi oʻrni falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Maʼnaviy-axloqiy tanlov insonning vijdon, eʼtiqod, qadriyatlar va ijtimoiy masʼuliyat asosida ongli ravishda qaror qabul qilish jarayoni sifatida talqin etiladi. Muallif tanlovning falsafiy mohiyatini erkinlik va javobgarlik dialektikasi orqali yoritadi hamda insonning ichki dunyosi, maʼnaviy pokligi va aql bilan harakat qilish zaruriyatiga eʼtibor qaratadi. Sharq mutafakkirlari — Forobiy, Ibn Sino va Alisher Navoiylarning qarashlari asosida insonning haqiqiy kamoloti vijdon va adolat mezonida amalga oshishi asoslab beriladi. Maqolada maʼnaviy tanlovning jamiyat taraqqiyotidagi oʻrni, shaxsning axloqiy oʻsishi hamda inson erkinligining amaliy ifodasi sifatidagi roli ochib berilgan.