TALABALARNING MODELLASHTIRISHGA OID KOMPETENTLIGINI RIVOJLANTIRISHDA RAQAMLI TAʼLIM TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH - Aytmuratov, Ajiniyaz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada talabalarning modellashtirishga oid kompetentligini rivojlantirishda raqamli taʼlim texnologiyalaridan foydalanish masalalari tahlil qilingan. Modellashtirish kompetensiyasi zamonaviy mutaxassisning muhim kasbiy koʻnikmasi sifatida qaraladi. Pedagogik tadqiqot asosida raqamli texnologiyalar (simulyatsion dasturlar, virtual laboratoriyalar, 3D-modellashtirish dasturlari, dasturlash tizimlari va bulutli hisoblash platformalari)ning talabalar modellashtirish koʻnikmalariga taʼsiri oʻrganilgan. Maqolada raqamli texnologiyalarning modellashtirish jarayonidagi afzalliklari sifatida vizualizatsiya imkoniyatlari, interaktivlik, murakkab tizimlarni soddalashtirish va hamkorlik imkoniyatlari ajratib koʻrsatilgan. Oliy taʼlim muassasalarida talabalarning modellashtirish kompetensiyasini rivojlantirish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.