BAYRON SHEʼRIYATIDA SURGUN VA BEGONALASHUV MAVZUSI - Ruzibayeva, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola Bayron sheʼriyatida keng tarqalgan surgun va begonalashuv mavzusini oʻrganadi. Bayronning oʻzini oʻzi majburlagan surgun va ijtimoiy chetlashtirish bilan ajralib turadigan shaxsiy hayoti uning adabiy asarlariga chuqur taʼsir koʻrsatdi, u yerda u koʻpincha yolgʻizlik, oʻziga xoslik va sogʻinch bilan kurashayotgan begona shaxsni tasvirladi. Adibning sheʼrlarini batafsil tahlil qilish orqali tadqiqot Bayronning surgunga munosabati jismoniy koʻchishdan tashqariga chiqib, hissiy va psixologik ajralishni qanday qamrab olishini, individuallik va erkinlik bilan bogʻliq kengroq romantik tashvishlarni aks ettirishini taʼkidlaydi.