OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA TARTIBGA SOLISH TAʼSIRINI BAHOLASH INSTITUTINI “AQLLI TARTIBGA SOLISH” ELEMENTI SIFATIDA KEYINGI RIVOJLANISHI - Sultanova, Saboxat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada norma ijodkorligida tartibga solish taʼsirini yaxlit baholashni joriy etishni belgilab bergan Oʻzbekiston Respublikasi normativ-huquqiy bazasining asosiy manbalari tahlil qilingan. Tartibga solish taʼsirini baholash bugungi kunda Iqtisodiy taraqqiyot va hamkorlik tashkiloti tomonidan tartibga solishni takomillashtirish uchun tavsiya etilgan “aqlli tartibga solish” modelining asosiy tarkibiy qismlaridan biri sifatida qaraladi. Shuningdek, maqolada mamlakatda “aqlli tartibga solish” mexanizmlarini joriy etish boʻyicha Norma ijodkorligi faoliyatini takomillashtirish konsepsiyasida nazarda tutilgan chora-tadbirlar muhokama qilingan. Bundan tashqari, muallif normativ-huquqiy hujjatlarning tartibga solish taʼsirini baholashning institutsional asoslarini norma ijodkorligi faoliyatini nazorat qilish vakolatiga ega boʻlgan ixtisoslashgan Kengashni tashkil etish orqali yanada rivojlantirish taklifini ilgari suradi.