XOTIN-QIZLARGA NISBATAN ZOʻRAVONLIKKA QARSHI KURASH BOʻYICHA MILLIY QONUNCHILIKDAGI BOʻSHLIQLAR TAHLILI - Normatova, Shirin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu ilmiy maqola “Xotin-qizlarga nisbatan zoʻravonlikka qarshi kurash boʻyicha milliy qonunchilikdagi boʻshliqlar tahlili” mavzusida olib borilib, Oʻzbekiston Respublikasining 2019 yilgi OʻRQ-562-son Qonuni va 2023 yilgi oʻzgartirishlarining amaliy samaradorligini statistik va normativ tahlil orqali baholaydi. Tadqiqotda zoʻravonlik holatlarining 121% oʻsishi (2020–2025 yillarda 48 300+ holat), himoya orderlarining 17,5% samaradorligi, maʼmuriy va jinoiy ishlar orasidagi 3,9% nomutanosiblik kabi asosiy boʻshliqlar aniqlangan. Solishtirma-huquqiy tahlil Qozogʻiston va Turkiya tajribasi bilan qiyoslangan. Natijalarda 7 ta tizimli boʻshliq (taʼriflar yetishmasligi, ijro mexanizmlarining zaifligi, resurslar taqchilligi) koʻrsatilgan. Takliflar: psixologik va iqtisodiy zoʻravonlikni alohida moddalar bilan belgilash, himoya orderlari muddatini 6 oygacha uzaytirish, reabilitatsiya markazlari sonini 300+ ga yetkazish. Ushbu islohotlar zoʻravonlikni 15–25% ga kamaytirishi mumkin. Tadqiqot CEDAW va Barqaror rivojlanish maqsadlari (SDG 5) talablariga muvofiq.