OʻZBEKISTONDA FUQAROLIK-HUQUQIY ISLOHOTLAR: AMALIY NATIJALAR VA ISTIQBOLLAR - Каюмова, Асаля (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada Oʻzbekiston Respublikasida amalga oshirilayotgan fuqarolik-huquqiy islohotlarning zamonaviy bosqichi kompleks tahlil etiladi. Ushbu islohotlar huquqiy bazani yangilash vositasi sifatidagina emas, balki jamiyat huquqiy ongining rivojlanishi, iqtisodiy munosabatlarning transformatsiyasi va qonun ustuvorligi tamoyilining mustahkamlanishi sifatida koʻrib chiqiladi. Muallif soʻnggi yillardagi fuqarolik-huquqiy islohotlar tizimli va sohalararo xarakterga ega ekanini, xususiy huquqning fundamental kategoriyalariga — majburiyatlar, veщnыy huquqlar, mulk shakllari, shartnomaviy konstruksiyalar, javobgarlik va fuqarolik huquqlarni himoya qilishga taʼsir koʻrsatishini koʻrsatib beradi. Maqolada fuqarolik qonunchiligidagi ayrim normalarning muvofiqsizligi, fuqarolik huquqi obyektlarining yangi turlarini tartibga solishdagi boʻshliqlar, sud va arbitraj amaliyotini yagona qilish zaruriyati kabi muammoli jihatlar ham qayd etilgan. Taʼkidlanishicha, fuqarolik qonunchiligini yanada takomillashtirish tizimli yondashuvni—kodifikatsiya chora-tadbirlarini huquqni qoʻllash amaliyoti, institutsional qoʻllab-quvvatlash va professional yuridik ekspertiza bilan uygunlashtirishni talab qiladi.