HUQUQIY MADANIYAT VA DEMOKRATIYA: IJTIMOIY FALSAFIY YONDASHUVLAR VA KONSEPSIYALAR - Abduraxmanova, Nodiraxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada huquqiy madaniyat va demokratiyaning oʻzaro bogʻliqligi falsafiy va ijtimoiy nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Afina demokratiyasi tajribasi, Solon va Drakon qonunlari, shuningdek Monteskye, Platon, Aristotel, Solovyov kabi mutafakkirlarning huquq va davlat toʻgʻrisidagi qarashlari asosida huquq fenomenining mohiyati yoritilgan. Huquqning obyektiv va subyektiv shakllari, erk va madaniyatning huquqiy madaniyatni shakllantirishdagi oʻrni tadqiq etilgan. Maqolada huquq va madaniyatning dialektik uygʻunligi, demokratiyaning falsafiy asoslari va huquqiy madaniyatning jamiyat taraqqiyotidagi ahamiyati koʻrsatib berilgan.